reede, 14. september 2007

Erispapagoi



LEVIK

Erispapagoi (Eclectus roratus) põline elupaik on Saalomoni saarte, Uus-Guinea, Põhja-Austraalia ja Maluku saarte tihe troopiline vihmamets.


KIRJELDUS

Isane erispapagoi on heleroheline, noka ülaosa on heleoranž ja alaosa must, ning saba- ja tiivasuled on sinised või punased. Emase linnu pea on punane, rind on sinakas kuni lilla ning nokk on must. Tavaliselt on emane erispapagoi palju agressiivsem kui isane.

Erispapagoid on arukad ja nende mängulusti tõttu on neid mõnikord kutsutud sulgedega ahvideks. On lihtne ette kujutada, kui metsikud nad võivad olla, kui neid üldse ei õpetata – see on linnupidaja jaoks lihtsalt põrgu.

Erispapagoi on 35 cm pikk ja võib elada 50–75 aasta vanuseks.

SUHTLEMINE

Peale ilu köidavad erispapagoid ka oma oskustega: nende sõnavara on suur. Peale sõnade ja fraaside ütlemise ja suhtlemise nii inimeste kui lindudega võivad nad ära õppida isegi terve laulu ning seda meeleldi esitada. Erispapagoiga sama oskuslikud rääkijad on ainult aafrika hallpapagoi ja amatsoonpapagoid.

HOOL

Erispapagoil on suur tiivaulatus ja ta puur peaks olema toasuurust ja rahakotti arvestades võimalikult lai, et ta saaks selles tiibu lehvitada. Võimalik on ka pisut väiksem puur, kui lind on päeval inimeste seltsis puurist väljas.

Erispapagoid ei ole eriti energilised linnud ja nad on suhteliselt rahuliku loomuga. Papagoide kohta on nad üpris vaiksed linnud.

Erispapagoi võib hakata sulgi välja kitkuma. Sulgede heas korras hoidmiseks on vaja HEAD toitu ja aeg-ajalt pihustada lindu puhta veega. Erispapagoi on väga tundlik ümbruse suhtes. Iga muutus igapäevases tegevuses, puuri viimine teise kohta, uus lind või inimene võib kõik põhjustada teie linnule stressi ning ta võib hakata sulgi välja kitkuma.

TOIT

Erispapagoi toidus peab olema piisavalt vitamiine. Nende seedekulgla on pikk ja nende toit peab olema kiudainerikas. Nende toidulauale kuuluvad spetsiaalsed suurte papagoide toidusegud, seemned, mangod, viigimarjad, guajaav, banaanid, melon, virsikud, viinamarjad, tsitrusviljad, pirnid ja õunad.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ee...tahax tiada kas se papagoi üldse mängida armastab ja kui siis kust neid mänguasju saaks...ma kavatsen vist selle papagoi võtta...tundub kõige rahulikum

Maike Reinebeg ütles ...

Mänguasju leiab suurematest lemmiklooma kauplustest.

Anonüümne ütles ...

mind huvitab muidugi se papagoi aga tahks siiski teada et mis vahemiku tema hind jääb ja kus teda ka müügil on?

Maike Reinebeg ütles ...

Erispapagoi hind võib olla kusagil 10 000 - 20 000 krooni vahemikku. Eestis vist veel neid müügis ei ole kuid seda tasub uurida suurematest lemmiklooma kauplustest kes saavad välismaalt tellida.

Minaise ütles ...

Kas se lind kassile jääb alla?