reede, 4. jaanuar 2008

Sinilaup - amatsoonpapagoi



LEVIK

Sinilaup-amatsoonpapagoi looduslik elupaik asub Lõuna-Ameerikas (Brasiilia, Boliivia, Paraguay, Argentina).


KIRJELDUS

Sinilaup-amatsoonpapagoi on keskmiselt 33–38 cm pikk. Suled on peamiselt rohelised (kerge tumerohelise servaga), laup on helesinine. Pealagi on sageli siniste ja valgete sulgedega ning võib-olla ka helekollaste sulgedega, tiival on sageli punased või puna-kollased suled. Värvid võivad varieeruda ja igal linnul on ainulaadne sulestik. Õige toitmise ja hoolitsuse korral võib sinilaup-amatsoonpapagoi elada 40 kuni 80 aasta vanuseks.

SUHTLEMINE

Üldiselt parim kõneleja on Kuldpea-amatsoonpapagoi. Sinilaup-amatsoonpapagoi rääkimisvõime on pärast aafrika hallpapagoid ja kuldpea-amatsoonpapagoid kolmandal kohal. Peale kõnelemise oskavad need linnud sageli ka hästi laulda. Nad ei karda ja võivad sageli esineda võõrastele. Sel põhjusel on neid papagoisid on sageli valitud esinema tsirkuses ja loomaaedades.

HOOL

Amatsoonpapagoid nõuavad teistsugust hoolitsust kui muud lemmikloomad ja kasuks tuleks papagoipidamise kogemus. Mõni isane lind võib-olla täisikka jõudnuna agressiivne. Hädavajalik on linnule järjekindlalt, aga õrnalt selgeks teha, et selline käitumine ei ole lubatud – näiteks võib amatsoonpapagoi õpetada astuma ta ees hoitavale õrrele ja kui nad on üleerutatud, siis käskima tal õrrele astuda. Need linnud nõuavad kindlameelset ja kannatlikku omanikku, kes saab aru nende tujudest. Enne linnu ostmist tuleb põhjalikult uurida nende lindude käitumist ja õpetamist – siis saab tekkida tugev side juba noore linnuga.
Amatsoonpapagoid on vägagi iseseisvad linnud ning kui neil on sobivaid mänguasju ja piisavalt ruumi, saavad nad üksi hakkama enamiku päevast. Linnule võib ehitada ronimispuu, millel on palju õrsi ja mänguasju ning millel saab ronida. Tavaliselt nad igavusest sulgi välja kitkuma ei hakka nagu paljud muud papagoiliigid, aga võivad seda teha, kui neile ei pöörata piisavalt tähelepanu, kui nad on pikka aega väikeses puuris, kui nendega ei suhelda või kui neil ei ole mänguasju. Mida suurem puur, seda parem. Amatsoonpapagoi on üsna aktiivne ja võib liikumispuuduse tõttu muutuda ülekaaluliseks. Magada peavad nad saama igal ööl vähemalt 10 tundi pimedas ja vaikses toas. Kui amatsoonpapagoi ei saa piisavalt magada, võib ta olla väga pahur ja agressiivne.

TOIT

Suurte papagoide toitesegud või graanulid, värske köögivili, veidi puuvilju, idud ja seemned. Kaltsium on väga oluline. MITTE anda peenkruusa ei sellele ega ühelegi muule papagoiliigile.

6 kommentaari:

AV ütles ...

Tere, kirjutab papagoihuviline ja elukutseline tõlkija. Kas ma võin teha neile tekstidele korrektuuri? Siin on kohati õigekirjavigu, samuti liiginimetuste vigu (vt eesti linnunimetuste andmebaas, mille järgi on käesoleva postituse teemaks oleva linnuliigi nimetus sinilaup-amatsoonpapagoi, eelmisel erispapagoi). Vasta meiliaadressil pikker9@hot.ee.

Anonüümne ütles ...

Suured tänud ühele heale inimesele kes aitab teha tekstidele korrektuuri ja tõlke parandusi.

Tänud!
Edu.

Anonüümne ütles ...

Loe kogu blogi, paris hea

Anonüümne ütles ...

Loe kogu blogi, paris hea

Anonüümne ütles ...

Hello Dear, are you genuinely visiting this web site on a regular basis,
if so after that you will definitely take nice experience.


Review my web blog; dress up your pet week

Anonüümne ütles ...

Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much.

I'm hoping to present something back and help others like you helped me.

My web blog; locate the object