neljapäev, 24. mai 2007

Sinine & kuld aara


LEVIK

Sinine & kuld aara on pärit laiast piirkonnast Lõuna Ameerikas, peaaegu kogu põhjapoolne kontinent. Nad on peamiselt metsa ja vihmametsa linnud. Sageli kogunevad laias laastus karjana.

KIRJELDUS

Sinine & kuld on suur lind, aga mitte väga suur nagu scarlet, greenwing või hyacinth aara. Tunnus aara näo- naha paik on söövitatud kõrval allpool silma kolm mustade sulgedega jooksvat peent rida , mis on ilus ja ilmekas valkjas roheline või hall. Allpool nokk on väike must pudipõll või "habe", samal ajal kui rind ja vats on puhas kuld.

HOOL

Sinine & kuld aara beebist võib teha sensatsioonilise lemmiklooma. Nad on mänguhimulised, üleannetud, üsna arukad ja sageli väga armastav. Siiski meeldib kõikidele aaradele. Inimesed tahavad aarat pidada kuid see on pikk ja raske oluline otsus. Sinine & kuld aara nõuab suurt pühendumust, aega ja energiat ning nõuavad kõvasti tähelepanu ja interaktiivsust. Üldiselt see liik ei ole sobiv nagu "esimese korra" lind.
Suur aara vajab kogenud ja enesekindlat hoidmist. Paljud inimesed on aarad kõrvale heitnud. Nende võimas nokk ei ole üldse mitte tähtsusetu mängus ja nad võivad tekitada mõnda kahju, nende lindude loomulik kalduvus on närida ja hävitada asju. Aarad ja väiksed lapsed võivad olla koos, kuigi mitmeid kordi see lind võib olema rohkem riskantne sellises olukorras. Aara võib väga tõsiselt vigastada ka teisi lemmikloomi. Enamikest asjaoludest, väiksemad linnud nagu viirpapagoid ja nümfkakaduud pole soovitav pidada aaraga koos.
Neil peaks olema majas suur puur kus saab mängida ja teiseks peab ennetama tüdimust. Kui aarat sulgeda puuri ja soovid, et teie lind on õnnelik peab olema sel juhul alati värske toit ja ka mänguasjad.Vabaõhu- mängu ala on eriliselt kutsuv teie aarale. Tavaline päikesepaiste ja väljas ka mänguajad siis on teie lemmiklind terve ja õnnelik. Ideaalselt lemmik papagoile saab panna mitu ala ümber maja kus ta võib olla asjaga kursis oma lemmik inimestega samal ajal kui nad lähevad kuhugi oma tegevustega. Sinine & kuld aara armastab mitte midagi paremat kui olla koos oma perekonnaliikmetega.
Terve sinine & kuld aara võib elada vanemaks kui 70 aastaseks. Enne ostu tegemist peaks mõtlema, et see lind saab omanikule eluaegseks kaaslaseks. Tuleks teha mõningaid uuringuid hoolduse ja koolituse kohta. Sinine & kuld aarad on väga arukad linnud ja võivad isegi õppida mõningaid trikke. Neil on väga tundlik hingamis- süsteem, kõik igasugused puhastus vahendid, lõhna küünal ja aerosooli pihustada, kõik see võib olla surmav teie linnule. Tuleks eemaldada või mitte kasutada neid.

TOIT

Sinine & kuld aarad söövad vilja, pähkleid, seemneid, salatit, porgand, kabatšokki, herneid, apelsini, banaani, õuna, giivit, aprikoosi jpm. Puuviljade toitmise juures tuleb kindlasti eemaldada seemned, sest need sisaldavad teatud mürkaineid mis on linnu tervisele kahjulikud.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas nad sobivad elada ka korteris ?

Maike Reinebeg ütles ...

Võib korteris pidada küll kuid sellised suured linnud vajavad palju tegelemist ja tähelepanu. Igavusega võivad ka mõne pahandusega hakkama saada nagu asjade ja mööblite lõhkumine.

Anonüümne ütles ...

Kui suured aarad on kui pikk ja kui lai (täiskasvanud ) ?

Anonüümne ütles ...

Ja kas nad lõhuvad mööblit väga palju(emal on nahkdiivan kardab sellepärast ) Ja kasnad võivad elada ka koeraga koos ? Seal on kirjutatud,et võivad väga vigastada..aga see ei kehti ju kõigi kohta loomad on ju erinevad ..või ma eksin ? :)

Anonüümne ütles ...

PALJU TA MAKSAB

Maike Reinebeg ütles ...

Aara on kuni 95cm pikk.

Loomulikult kõik papagoid ei ole ühesugused ning ei lõhu ka mööblit ning sobivad koos elama ka teiste lemmikloomadega. Selleks soovitan osta noore linnu kes harjub paremini uue koduga ja lemmikloomadega. Suured papagoid tahavad, et nendega palju tegeletaks siis nad ei tee ka palju pahandust. Pahandust kipuvad nad eriti siis tegema kui neil igav on.

Aara papagoi hind ulatub kuni 50 000 kroonini Eestis.

Unknown ütles ...

tere tahax hädasti seda lindu osta ja hind pole oluline aga ma ei leia aga kust osta seda kas eestis on see realne või mitte äkki keegi oskab aitada siin suured tänud

Maike Reinebeg ütles ...

Eestis on müügis olnud suuremates lemmiklooma kauplustes aarasi, kuid see on väga harv juhus. Tasub käia uurimas nendes kauplustes võib-olla on võimalik selliseid linde eraldi tellida teisest riigist.
On võimalik ka ise osta otse kasvatajalt teisest riigist kuid sel juhul tasub eelnevalt uurida tolliametist millised on nõuded ja millised dokumendid peavad selleks olemas olema (välismaalt ostes ettevaatust pettuse suhtes, tasub foorumites käia).